Duża ilość warzyw i owoców to podstawa zdrowej diety. Wiele osób zastanawia się jednak, które owoce i warzywa wywierają szczególnie korzystny wpływ na nasz organizm? Poniżej opisane zostały najzdrowsze owoce i warzywa, które powinny często gościć na naszych stołach.

Najzdrowsze warzywa.

Do jednych z najzdrowszych warzyw, które należy jeść codziennie należą pomidory. Zarówno te świeże, jak i te puszkowane są cennym źródłem likopenu oraz naprawdę wielu witamin. Częste spożywanie pomidorów pomaga utrzymać ciśnienie na stałym poziomie, a ponadto przyczynia się do obniżenia poziom wolnych rodników. Kolejnym warzywem, które zasługuje na wyróżnienie jest brokuł. Brokuły posiadają wyjątkowe właściwości zdrowotne. Oprócz wielu cennych witamin i minerałów dysponują one dużą zwartością silnego przeciwutleniacza o nazwie sulforafan. Dzięki temu wskazują właściwości antynowotworowe. Zdrowym warzywem, które powinno znaleźć się w diecie każdego, a zwłaszcza kobiet w ciąży jest brukselka. Jest ona, bowiem bardzo bogatym źródłem kwasu foliowego i witamin z grupy B. Warto również często spożywać takie warzywa jak: szpinak, który jest źródłem żelaza, marchew bogatą w karotenoidy oraz dynie i kabaczki, które obfitują w magnez, potas i błonnik.

Jakie warzywa i owoce są najzdrowsze?

Najzdrowsze owoce.

Owoce, które są bogatym źródłem wielu cennych składników odżywczych to miedzy innymi ananasy. Świeży ananas oprócz mnóstwa witamin zawiera bromelainę. Co ciekawe owoc ten jest skutecznym środkiem przeciwbólowym, może on pomóc nawet w gojeniu ran. Bardzo pozytywny wpływ na zdrowie mają także banany. Są one naturalnym źródłem energii. W swoim składzie zawierają miedzy innymi: wapń, magnes, fosfor, fluor oraz witaminy: A, B1, B2, B12, C, E. Do swojej codziennej diety warto włączyć także cytrusy takie jak grejpfrut, limonka czy pomarańcza. Są one bogate w witaminę C, a ponadto zawierają flawonoidy znane z działania przeciwnowotworowego. Do bardzo zdrowych owoców zalicza się również: truskawki, maliny, borówki, jagody i jeżyny. Te niewielkie owoce maja bardzo dobre działanie przeciwzapalne i przeciwoksydacyjne.