O serze feta słyszał praktycznie każdy, ale nie każdy wie, z czego jest on robiony, jakie właściwości posiada oraz z czego właściwie wynika tak duża jego popularność na całym świecie. Feta to jedna z najpopularniejszych odmian białego sera, który wywodzi się bezpośrednio z kuchni greckiej. Jest jednak chętnie wykorzystywany jako dodatek do sałatek i innych dań w kuchniach całego świata. Na jego bazie powstaje chociażby smakowita sałatka z brokułami i fetą, którą warto przygotować w ramach domowego obiadu.
Oryginalny grecki ser feta – z czego powstaje i jakie właściwości posiada?
Tradycyjny grecki ser feta jest przygotowywany na bazie mleka owczego, koziego lub ich mieszanki. Prawdziwy ser tego typu poznamy po mlecznej, słonej zalewie, w której pływają jego kawałki. Najczęściej prawdziwa feta jest sprzedawana w puszkach, często spotyka się ją jednak sprzedawaną na wagę. Dobrej jakości ser poznamy po kruchej konsystencji oraz umiarkowanej zawartości tłuszczu. W smaku feta powinna być lekko kwaśna i słonawa, a ser posiadać śnieżnobiałe zabarwienie. Żółty kolor sera świadczy natomiast o tym, że powstał on na bazie mleka krowiego i w tym przypadku nie mamy do czynienia z prawdziwą grecką fetą.
Feta jest serem pochodzącym z Grecji, a konkretnie z północy tego kraju. Jest doskonałym źródłem białka, tłuszczu zwierzęcego oraz sodu. Dodatek słonego sera sprawia także, że przygotowane na jego bazie potrawy nie wymagają dodatkowego solenia, co pozwala ograniczyć zużycie soli w kuchni oraz pozytywnie wpływa na ciśnienie krwi. Bogata zawartość białka sprawia natomiast, że feta jest szczególnie polecana osobom na diecie oraz wegetarianom, których dieta wymaga dostarczania białka pod innymi postaciami niż ta mięsna. Feta jest ceniona także za swoje właściwości bakteriobójcze, dzięki którym jest w stanie skutecznie zapobiegać zatruciom i chorobom układu pokarmowego. W jej składzie znajduje się wiele cennych witamin i minerałów, w tym magnezu, cynku, fosforu oraz cennego dla naszych kości i zębów wapnia.
Sałatka z brokułami i fetą, czyli doskonały sposób na włączenie fety do codziennego do menu
Na bazie sera feta możemy przygotować wiele ciekawych dań i przysmaków. Doskonale sprawdza się on jako dodatek do farszu do wytrawnych tart, ciast i babeczek. Z jego udziałem możemy przygotować także domowe pierogi, naleśniki oraz dodawać go do domowych past do smarowania kanapek i sałatek. Zwłaszcza te ostatnie pozwalają w pełni skorzystać z możliwości tego zdrowego i wyrazistego w smaku sera.
Jedną ze szczególnoe wartych wypróbowania domowych sałatek jest sałatka z brokułami i fetą, która jest bardzo prosta w przygotowaniu. Do jej wykonania potrzebujemy następujących składników: 1 dużego brokuła, 150 g sera feta, 1 czerwonej cebuli, ½ szklanki migdałów w płatkach, ½ łyżeczki płatków chili oraz soli i pieprzu do smaku. Szczegółowy przepis i instrukcja wykonania krok po kroku tego smacznego i zdrowego dania jest dostępna na stronie: https://inspirowanesmakiem.pl/salatka-z-brokulami-i-feta/.