Polskie wesele zdecydowanie kojarzy się z tradycyjnym menu, w skład którego wchodzi rosół, różne odsłony mięs, sałatki i tym podobne. Jednak coraz częściej pary młode chcąc zaskoczyć swoich gości i trochę ich porozpieszczać, zamawiają zatem coś specjalnego. Czasami jest to fontanna z czekolady, innym razem pyszny tort złożony z babeczek, a jeszcze innym… sushi! To ostatnie zdobywa rosnącą popularność, tym bardziej, że wiele restauracji przygotowuje na tę okazję specjalnie wydanie tej potrawy.
Czy sushi na wesele to dobry pomysł?
Zestaw sushi na wesele wiąże się z dodatkowymi kosztami w granicach od 1000 do 1500 złotych, w zależności od liczby zaproszonych gości. Jeśli młodzi małżonkowie są miłośnikami sushi mogą samodzielnie skomponować zestawy, dla nowicjuszy natomiast ratunkiem jest tak zwany sushi master, przygotowujący jedzenie od początku do końca. Profesjonalne punkty gastronomiczne umożliwiają także przyrządzenie sushi na weselu, podczas zabawy każdy z gości może podejść i zamówić przysmak. Jest to jedno z ciekawszych rozwiązań, ponieważ ma się całkowitą pewność co do świeżości sushi. Ponadto, każdy gość, widząc dostępne składniki, może poprosić o skomponowanie potrawy zgodne ze swoimi preferencjami żywieniowymi. Ciekawe są także możliwości wykonania pokazów robienia sushi na weselu, formy mogą być różne, a dodatkowa wiedza w tym zakresie może przydać się każdemu w domu. Sushi na wesele to dobry pomysł, ale pod warunkiem, że wśród gości znajduje się większość młodych ludzi, starsi niekoniecznie lubią nowinki kulinarne.
Sushi w menu weselnym
Sushi na weselu to dobry pomysł na zapoznanie niektórych osób z tą potrawą, nie każdy przecież musiał w przeszłości jej próbować. Z pewnością będzie to sposób na wzbudzenie ciekawości wszystkich zgromadzonych osób. Wśród najbardziej popularnych rodzajów sushi występują nigiri, maki, futo-maki, ura-maki, temaki, oshizushi. Pierwszy z nich – nigiri – to najstarszy rodzaj potrawy i jednocześnie najbardziej lubiany. Dlatego nie powinno zabraknąć tego sushi na weselu, wygląda przede wszystkim bardzo smakowicie. Jest to okrągły kawałek ryżu z niewielką ilością wasabi. Dodatkami są najczęściej surowa ryba, ewentualnie awokado. Równie często występujące jest sushi maki, jego cechą charakterystyczną jest obecność czarnej obwódki utworzonej z morskich alg nori. Nieco bardziej wyszukane są futo-maki, czyli rolki złożone z co najmniej czterech składników: ryb, owoców morza, warzyw, ryżu. Niestandardowo prezentuje się sushi na wesele w postaci ura-maki, sama konstrukcja jest odwrotna, ponieważ wierzchnią warstwą jest ryż. Dla podbijania smaków czasami posypuje się je sezamem lub kawiorem, wpływa to również na ogólną estetykę potrawy. Jak widać, sushi na wesele to całkiem dobry oraz innowacyjny pomysł, warto zastanowić się nad nim, zwłaszcza gdy wśród gości przeważają młodzi ludzie. Sushi może zasmakować każdemu, dlatego z całą pewnością jest to propozycja godna rozważenia, zwłaszcza gdy jest podane przez profesjonalnych masterów.