Trunek w postaci wina jest znany wszystkim, podaje się je podczas spotkań rodzinnych, firmowych i pozostałych uroczystości. Nie każdy jednak zna sposób na prawidłowe smakowanie wina, aby w pełni poczuć jego niezwykły aromat i smak. Na szczęście organizuje się wiele spotkań, podczas których można poznać wszelkie tajniki degustacji wina. Warto się zdecydować na uczestnictwo, z pewnością przyniesie to wiele korzyści.
Prawidłowa degustacja win
Jak powszechnie wiadomo, wino dostępne jest w wielu odmianach – wyróżnia się czerwone, białe, różowe, musujące. Tak naprawdę każda z nich powinna być podawana w konkretnych rodzajach kieliszków. Jak się okazuje prawidłowa degustacja win jest możliwa przy odpowiednich formie oraz kształcie naczyń, w których są podawane. Degustacja win to nie tylko smakowanie trunków, ale również wiedza na temat praktycznych wskazówek prawidłowego ich picia. Każdy gatunek wina musi być przecież przechowywany w odpowiednich warunkach, należy przestrzegać zasad jego produkcji. Poznaje się wszelkie walory smakowe i zapachowe – spektrum pozyskiwanej wiedzy jest bardzo szerokie. Zasadniczo na degustację win składają się trzy kroki – ocena wizualna, zapachowa oraz smakowa. Ważne jest zachowanie odpowiedniej kolejności, choć niektóre czynności mogą wydawać się dziwne, każda z nich jest uzasadniona. Profesjonalna degustacja win z pewnością rozwieje wszelkie ewentualne wątpliwości. Pierwszą czynnością, którą się wykonuje jest ocena wizualna wina, kieliszek pochyla się pod kątem mniej więcej 30 stopni, w tej pozycji ocenie podlega kolor, klarowność oraz stopień musowania trunku. Następnie przechodzi się do powąchania wina i oceny tego parametru, najlepiej w tym momencie delikatnie obracać kieliszek, trzymając go za nóżkę. Dopiero w ostatnim kroku sprawdza się walory smakowe wina, w tym celu bierze się do ust mały łyk, który się zatrzymuje przez chwilę. Po szczegółowej analizie można połknąć wino lub wypluć do specjalnego naczynia – to ostatnie robią profesjonalni degustatorzy.
Kto powinien podjąć się degustacji win?
Tak naprawdę degustacja win jest idealną okazją do znacznego poszerzenia wiedzy na temat tego wyjątkowego trunku. Sposób jego picia jest bardzo istotny, zachowanie wszelkich zasad zwiększa przyjemność jego kosztowania. Profesjonalne degustacje odbywają się cyklicznie, zazwyczaj nie ma znaczenia liczba osób biorących w nich udział. Aby poznać wszystkie zalety danego gatunku wina, wystarczy przestrzegać kilku najważniejszych zasad. Każdy gatunek pochodzi z różnych krajów świata i ich regionów. Warto zatem zapoznać się ze sposobami picia wina, podobnie jak metodami jego serwowania. Nie jest to wynik fanaberii, lecz wielowiekowych tradycji, do których przywiązuje się ogromną wagę. Nie bez znaczenie pozostają kwestie naturalnego światła, nakrycie stołu białym obrusem oraz podawanie wina w przezroczystych, pozbawionych zdobień kieliszkach. Dopiero po zakończeniu degustacji można podać przekąski lub cały posiłek, natomiast w trakcie kosztowania wina można podać jasne pieczywo.